Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα συμμετέχει ενεργά, έχοντας συντονιστικό ρόλο στο πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας (Εξατομικευμένης Ιατρικής), το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ως μια εμβληματική πρωτοβουλία με άμεσο κοινωνικό όφελος.
Στόχος του Δικτύου είναι να αναπτύξει προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες και υπηρεσίες υγείας ώστε να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου αλλά και η εφαρμογή εξειδικευμένης θεραπείας ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες μονάδες γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης DNA. Η εφαρμογή ειδικά προσαρμοσμένης θεραπείας σε κάθε ασθενή θα είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, με σημαντικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση πόρων. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι υπηρεσίες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Σε πρώτη φάση, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα εστιαστεί στην Ογκολογία και θα απαρτίζεται από τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ): δύο στην Αττική, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη. Το ΙΤΕ έχει αναλάβει το συντονισμό της Μονάδας της Κρήτης και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εξατομικευμένης Ιατρικής για τον Καρκίνο. Η αρχική χρηματοδότηση θα είναι μεγαλύτερη από 5 εκ. € και η διάρκεια υλοποίησης θα είναι 2 χρόνια.
Η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας στην Κρήτη θα λειτουργήσει σε νέες εγκαταστάσεις του ΙΤΕ, που ήδη διαμορφώνονται για το σκοπό αυτό. Θα περιλαμβάνει δε εξελιγμένο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για Ανάλυση DNA και Βιοϊατρική Απεικόνιση.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης «Η Κρήτη, και ειδικότερα το Ηράκλειο, αποτελούν ιδανικό τόπο για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της νέας Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας καθώς συνδυάζει την ύπαρξη άριστων ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με μακρά εμπειρία στους τομείς της γονιδιωματικής έρευνας, της βιοϊατρικής πληροφορικής, της γενετικής ιατρικής και της προηγμένης ιατρικής απεικόνισης. Η νέα μονάδα Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης θα έχει σαφώς ανοικτό χαρακτήρα και θα επιδιώξει τη στενή συνεργασία με τους άλλους κόμβους του Δικτύου, με άλλους ενδιαφερόμενους Έλληνες επιστήμονες, Ιατρικές μονάδες και Νοσοκομεία καθώς και με μεγάλα κέντρα γονιδιωματικής έρευνας του εξωτερικού και θα προωθήσει γενικότερα την πρόσβαση στις υποδομές, εγκαταστάσεις, τεχνολογίες και μεθόδους τα οποία αναπτύσσει».